• Nederländsk kvalitetsdesign
  • Energisnålt & hållbart
  • Enkelt & flexibelt
  • 5 års garanti
Mer information

Anlägga in-lite i 5 steg

STEG 1: TRANSFORMATOR

STEG 1: TRANSFORMATOR

In-lite utomhusbelysning baseras på lågspänning (12 volt). Det innebär att du kan anlägga belysningen själv, enkelt och säkert. 5 enkla steg till ett professionellt utformat system.

Steg 1 är att ansluta transformatorn. Transformatorn styr belysningen och sköter strömförsörjningen till systemet. Se alltid till att transformatorns effekt är tillräcklig. Hur räknar man ut det? Det är lätt! Räkna ihop effekten (antal VA, dvs voltampere) för armaturerna i din belysningsplan. Du får inte belasta transformatorn med mer än 90 % av den totala effekten. En transformator på 56 watt kan alltså belastas med armaturer på max 50 watt. Fäst transformatorn på en (murad) vägg eller påle (ca. 50 cm från marken).

I den här filmen ser du hur man installerar transformatorn & ljussensorn på rätt sätt.

Använd alltid kabelskor

Anslut alltid kabeln till transformatorn med bifogade kabelskor. Dåligt anslutna kablar gör att strömmen inte leds väl och det kan leda till värmeutveckling. Det kan i sin tur allvarligt skada transformatorn.

I den här filmen kan du se hur kabelskorna ska fästas.

Installera och/eller förlänga ljussensorn

Ljussensorn monterar du utomhus. När det skymmer på kvällen, tänds belysningen automatiskt. Häng därför upp ljussensorn på en plats där den inte påverkas av konstljus, det kan nämligen störa funktionen. Vår nya typ av ljussensor har ett plastlock (syns inte i den här filmen). Locket är ett extra skydd mot fukt. Ta alltså inte bort det!

I beskrivningen av hur transformatorn ska installeras, visades också hur ljussensorn ansluts. I den här filmen visar vi hur man kan förlänga kabeln till ljussensorn.

Ställa in transformatorn

När du har installerat ljussensorn, kan du ställa in transformatorn. Det finns tre olika inställningar:

Alternativ 1 - Dusk to Dawn - Belysningen tänds i skymningen och slocknar vid soluppgången.

Alternativ 2 - On hours - Belysningen tänds i skymningen och lyser så många timmar som har ställts in i förväg.

Alternativ 3 - On/off - Du kan sätta på och stänga av belysningen för hand.

Om du vill spara energi, rekommenderar vi att ställa in transformatorn på önskat antal drifttimmar i kombination med en ljuskänslig sensor. När solen har gått ner är belysningen då bara på under den tid som har ställts in.

Installationstips

Vill du läsa installationstipsen en gång till i lugn och ro? Ladda ned vårt informationsblad med installationstips. På installationsbladet har vi samlat de viktigaste tipsen för ett professionellt utformat in-lite-system, steg för steg.

LADDA NED INFORMATIONSBLAD
leaflet

Steg 2: Kabel

Dags att rulla ut kabeln! Gå till steg 2 för att lära dig mer om hur man anlägger kabeln, gör kabeldelningar och snygga avslutningar.

STEG 2