• Nederländsk kvalitetsdesign
  • Energisnålt & hållbart
  • Enkelt & flexibelt
  • 5 års garanti
Mer information

Allt du vill veta om utomhusbelysning

Hjälp att välja trädgårdsbelysning

Välja utomhusbelysning

Välja utomhusbelysning

Ska du inreda en ny trädgård eller vill du uppgradera din nuvarande trädgård med belysning? På den här sidan kan du läsa vilka typer av trädgårdsbelysning det finns och hur du gör för att välja rätt. Följ vår guide så lär du dig allt om utomhusbelysning och blir det lätt att välja.

Vilka är de viktigaste skälen till att skaffa utomhusbelysning?

Trädgårdsbelysning har tre olika funktioner. Funktionell, stämningsfull och skapar trygghet.

Funktionell
Belysning i trädgården gör att uppfarten är väl synlig, att du kan se gångstigen till ytterdörren och hittar nyckelhålet för att låsa upp. En sensommarkväll kan du sitta ute länge med en bra bok eller dricka ett glas vin med dina vänner - och se dem i ögonen medan du pratar! Det finns olika tillämpningar för utomhusbelysning som i första hand är funktionella, men också dekorativa (2).

Stämningsfull
Utomhusbelysning gör att du kan se din trädgård året om, att du kan titta ut på den inifrån när det är mörkt. Belysning gör att du, oberoende av årstiden, kan njuta mer av trädgården, även när du är inomhus.  Med rätt formgivning och stämningsfull belysning blir trädgården som en förlängning av ditt vardagsrum. Om man har anlagt en vacker trädgård är det ju tråkigt om man inte alls kan se den när man, under det mörka halvåret, kommer hem efter en lång arbetsdag. Med rätt sorts utomhusbelysning kan du njuta mer av din trädgård eller uteplats, inifrån och ut (1).

Trygg
Sist men inte minst blir ditt hem och din trädgård säkrare och tryggare. Belysning i och runt huset kan förebygga inbrott. Dessutom kan höjdskillnader i trädgården vara förrädiska. Med utomhusbelysning på rätt plats, slipper du det problemet. God belysning ger en tryggare hemmiljö (3).

Arbeta utomhus
Belysning av uppfart
Säkerhet trädgårdsbelysning
Väderpåverkan trädgårdsbelysning

Varför finns det speciell utomhusbelysning?

Utomhusbelysning påverkas av väder och vind och det kräver andra material och konstruktioner än de som används till inomhusbelysning.  Sol, regn, blåst och salter påverkar belysningens yttre och hållbarhet. Utomhusbelysning tillverkas av olika material. Du kan välja mellan aluminium, polykarbonat, polypropylen, rostfritt stål eller en kombination av dessa material. Materialen har olika utstrålning och funktion. Det finns till exempel markspotlights som kan köras över (praktiskt på en uppfart) och belysning som kan användas under vatten. Inte bara det yttre höljet är viktigt. Kablarna som man ansluter belysningen med är också viktiga. Våra kablar är så flexibla att de oavsett väderförhållandena håller sig smidiga och de är mycket hållbara.

 

Läs mer
 

Varför trädgårdsbelysning med LED?

Trädgårdsbelysning med LED är det mest miljövänliga och energisnåla alternativet för belysning av utomhusmiljöer. Det finns dock stora skillnader mellan olika LED-lampor. LED-belsyning av hög kvalitet är dyrare vid köpet. Men i längden lönar det sig att satsa på hög kvalitet. in-lite samarbetar med framstående tillverkare som är ledande inom LED-teknologibranschen. Det innebär att in-lites utomhuslampor med LED är av hög kvalitet och vi kan erbjuda 5 års garanti på armaturerna. Den långa livslängden gör att du kan njuta länge av din trädgårdsbelysning och på så sätt kommer du billigare undan.

Förutom hållbara, är högkvalitativa LED-ljuskällor dessutom mycket energisnåla. Jämfört med en traditionell glödlampa drar LED upp till 80 % mindre ström, och under normala omständigheter håller en LED-lampa ungefär 10 gånger längre än en halogenlampa.

Läs mer

12-volts trädgårdsbelysning 230-volts utomhusbelysning

Typer av trädgårdsbelysning: 230 volt eller 12 volt?

Det finns två typer av utomhusbelysning; 230 volt och 12 volt. En utomhuslampa kan bara lysa om den får ström. Det kan göras på två sätt: direkt från elnätet (230 volt) eller via en transformator som omvandlar 230 volt till 12 volt. 230-voltsbelysning väljer du till exempelvis om du vill montera en lampa bredvid ytterdörren (där det finns en befintlig 230-voltsledning). 12-voltsbelysning är praktisk i trädgården, eftersom den är säkrare för människor och djur.

På grund av den låga spänningen räcker det med att dölja 12-voltskablarna med ett tunt lager jord. Du behöver alltså inte gräva i onödan. Risken att du skadar kablarna när du arbetar i trädgården är liten, och om det ändå skulle hända, är det helt riskfritt. 

För att installera belysning som baserar sig på 230 volt krävs en behörig elektriker och kablarna måste ligga minst 60 cm under jorden. 12-volts utomhusbelysning kan du anlägga helt själv, eller du kan be en trädgårdsmästare om hjälp.

Läs mer

in-lite LED-system

System

Belysningssystemet med LED består av fem komponenter: transformator, kabel, Easy-Lock, armatur och mini-connector.

Transformatorn styr belysningen med hjälp av den ljuskänsliga sensorn och eventuellt en timer. Kontakten till transformatorn ansluts till ett jordat eluttag. Du rullar ut 12-voltskabeln enligt din kabelplan. Sedan placerar du ut armaturerna på rätt plats i trädgården, eventuellt med hjälp av din belysningsplan. På varje armatur sitter en mini-connector som du enkelt ansluter till mini-connectorn på Easy-Lock. Easy-Lock kan anslutas på valfri plats på 12-voltskabeln. När kopplingen är klar tänds armaturerna. Nu kan du njuta av din fina trädgårdsbelysning! Om du skulle vilja ändra något, är det lätt att när som helst lägga till eller flytta lampor. Praktiskt, inte sant?

Läs mer

Typer av armaturer & tillämpningar

Grondspots in-lite tuinverlichting
Du kan välja mellan fyra kategorier av belysning. Det finns markspotlights, stående lampor, vägglampor och utomhusspotlights. Du kan börja med bara en typ, men det går också bra att kombinera trädgårdsbelysning från de olika kategorierna. Genom att kombinera kan du uppnå en imponerande effekt.


Markspotlights
Markspotlights arbetar man in i exempelvis stenläggning, trä eller grus. Eftersom de är integrerade i marken är de mycket diskreta, men på natten är de desto mer iögonenfallande (1). Du kan välja mellan LED-markspotlights med mjukt, diffust ljus (till exempel på din uteplats) eller markspotlights med (riktat) accentuerat ljus. På så sätt kan du enkelt belysa specifika objekt i trädgården. En häck eller ett stort träd till exempel.
Du kan också välja integrerade armaturer som man kan köra över, till exempel på uppfarten. Staande lampen wandlampen in-lite


Stående lampor
Stående utomhuslampor med LED har en viktig roll i belysningsplanen, men de är också värda att se på! Här går funktionalitet hand i hand med stämning. Du kan välja armaturer som ger ett stämningsfullt, diffust ljus i dina rabatter (2). Längs med en gångstig eller uppfart väljer du armaturer som ger direkt ljus. På så sätt får du inte bara en fin effekt, utan också en funktionell belysning av gångstigen eller uppfarten. Vill du vara extra kreativ? Välj stående lampor med justerbar ljuskälla.


Vägglampor
Buitenspots in-lite buitenverlichtingDet finns många tillämpningar för vägglampor. Du kan till exempel montera en enkel, funktionell armatur bredvid ytterdörren eller ge din trädgård extra djup genom att placera flera armaturer bredvid varandra på ett plank eller en vägg (3). Du kan välja mellan mjukt diffust ljus eller små spotlight för att betona detaljer. Genom att använda olika tillbehör , SHUTTER till exempel, får du ännu fler möjligheter att rikta ljuset.


Utomhusspotlights
Utomhusspotlights är perfekta till att belysa speciella föremål eller delar i trädgården med - de hamnar då bokstavligt och bildligt ”in the spotlights”. Vi har spotlights med olika ljusvinklar och även räckvidden varierar. Beroende på vad du vill belysa, väljer du en utomhusspotlight med smalt eller brett ljusknippe och med liten eller stor räckvidd. Kompakta spotlights passar bra i en lekfull rabatt och kraftigare modeller såsom BIG NERO lämpar sig för att belysa stora träd med (4). Det går också bra att belysa gavlar med LED-utomhusspotlights.

markspotlights  Stående lampor  Vägglampor  utomhusspotlights

Online rådgivningsverktyg

Product Advisor

Vi kan mycket väl föreställa oss att du behöver lite hjälp när du ska välja belysning. Därför presenterar vi nu vår Product Advisor för dig. Med detta praktiska verktyg kan du se vilka armaturer som passar bäst till de olika delarna/föremålen i trädgården. Samt hur de ska monteras och användas.

 

TITTA PÅ VÅR PRODUCT ADVISOR

Välj önskad färg

Har du valt vilken typ av armatur du vill ha? Armaturernas färg är också viktig för stämningen och utstrålningen i din trädgård. Du kan välja mellan Warm silver, mörkgrått, Corten, vitt, svart och rostfritt stål. Det finns också ett antal genomskinliga markspotlights som är mycket diskreta i trädgården.

Varje färg skapar en annan effekt. Välj t.ex. vit trädgårdsbelysning för ett stramt resultat. Svart eller mörkgrått för en tidlös utstrålning. Rostfria armaturer ger din trädgård ett robustare utseende. Vill du har en industriell och samtidigt modern look? Välj då våra supertuffa armaturer av kortenstål. Det finns något för alla smaker!

Warm zilver tuinverlichting

Corten tuinverlichting

Donkergrijze tuinverlichting

Witte tuinverlichting

Zwarte tuinverlichting

RVS tuinverlichting

Takplatan trädgårdsbelysning

Vad kan man belysa?

Man kan belysa olika objekt i och runt huset. Det behöver inte bara vara trädgården, själva huset kan också få en huvudroll.

Träd, buskar & rabatter
Med hjälp av trädgårdsbelysning kan man accentuera formen på ett träd eller växt.  Vill du göra ett statement i trädgården kan du betona ett stort träd genom att belysa det helt och hållet med stora utomhusspotlights eller accentuera kronan på en parasollklippt platan. Belysning ger också trädgården djup och färgglad växtlighet kommer till sin rätt även när solen har gått ner.

Gångstig & uppfart
Utomhusbelysning gör livet lite enklare. Det blir lättare att parkera och gå runt huset. Din gångstig kan också bli lite lekfullare med ett fint stjärnmönster eller stramare med kantiga armaturer.

Plank & väggar
Dagtid är ett plank ett relativt statiskt objekt. Med trädgårdsbelysning på ett plank eller vägg i trädgården kommer dessa delar till liv när det blir mörkt! Väggbelysning är enkel att montera på plank och väggar. Vi har speciella monteringsankare som du enkelt kan fästa exempelvis BLINK med på en (murad) vägg.

Terrasser & altantak
Med belysning på terrassen eller i altantaket kan du njuta av din uteplats även under de kyliga månaderna (helst med en lämplig värmekälla, förstås). Med en skön loungehörna eller mysig matplats kan du skapa du ett riktigt utomhusrum.

Vattenobjekt & dammar
Undervattensbelysning ger trädgården en perfekt ”finishing touch”. Även på kvällen kommer den vackra undervattensvärlden till liv. På så sätt kan du njuta av din damm dygnet runt. Det gör dammen också säkrare. Det är bra om du har små barn (på besök). Vill du veta mer om dammbelysning? Titta på vår blogg om detta tema.

Mer inspiration

Installation trädgårdsbelysning

Installera trädgårdsbelysning?

Om du vill installera 230-voltsbelysning, måste du göra det själv eller hyra in en elektriker. En trädgårdsmästare får inte göra det. Att själv montera en 230-voltslampa på en vägg är inte så besvärligt, men att dra kablar i marken, på rätt djup, är en helt annan sak. Det medför extra kostnader vid installationen av din trädgårdsbelysning.

12-voltsbelysning däremot, kan vem som helst anlägga. Tack vare den låga spänningen är installationsarbetet säkert. Och med in-lites enkla system är det rena barnleken; plug & play. Du kan göra det själv, eller be en trädgårdsmästare om hjälp. Det är ännu enklare.

Läs mer

Låt dig inspireras!

Har du blivit inspirerad? Vill du komma igång direkt, själv eller med hjälp av en trädgårdsmästare? Beställ in-lite-broschyren och läs om alla möjligheter. I broschyren hittar du inte bara alla produkter, utan också många tema-sidor med olika trädgårdobjekt och exempel på hur trädgårdsbelysning kan tillämpas.

Beställ broschyr

in-lite brochure

Behöver du hjälp?

Vet du inte precis vad du vill ha eller hur du ska göra? Besök eller ta kontakt med en återförsäljare i närheten. Information om hur man gör en belysningsplan och kabelplan kan du hitta i vår blogg. Vill du veta mer om hur man installerar vår trädgårdsbelysning, ta en titt på vår sida Installationstips. Där finns flera praktiska instruktionsfilmer. Har du en specifik fråga? Gå till Vanliga frågor. Självfallet kan du också ta kontakt med oss.

Försäljningsställen  InstallationstipS