• Nederländsk kvalitetsdesign
  • Energisnålt & hållbart
  • Enkelt & flexibelt
  • 5 års garanti
Mer information

Installation

Installationstips

Anlägga in-lite i 5 steg

in-lite utomhusbelysning baseras på lågspänning (12 volt). Vår belysning kan du alltså installera själv, säkert och enkelt. Bara 5 steg till ett professionellt utformat system. Om du vill anlägga in-lite belysning själv, läs då denna sida omsorgsfullt och titta på filmerna. I filmerna ser du precis hur vårt system ska installeras. När du installerar systemet, följ alltid dessa tips och läs bruksanvisningarna som hör till produkterna. Då får du inga oangenäma överraskningar. Det är också smart att först göra en kabelplan. Vill du veta hur man gör det? Läs vår blogg.

Vill du ha alla tips samlade i en praktisk översikt? Längst ned på sidan kan du ladda ned en översikt av våra viktigaste installationstips.

Steg 1 - Transformator

I den här filmen ser du hur man installerar transformatorn & ljussensorn på korrekt sätt. Transformatorn styr belysningen och sköter strömförsörjningen till systemet. Se alltid till att transformatorns effekt är tillräcklig. Den sammanlagda effekten (i watt) för armaturerna i din belysningsplan får inte utgöra mer än 90 % av transformatorns kapacitet. En transformator på 56 watt kan man alltså belasta med armaturer på max 50 watt. Använd alltid de bifogade kabelskorna för att ansluta kabeln till transformatorn. Kabelskorna gör att strömmen leds korrekt samt skyddar transformatorn mot skador. Ljussensorn monterar du utomhus. När det skymmer på kvällen, tänds belysningen automatiskt. Placera därför ljussensorn på en plats där den inte påverkas av konstljus.

Vill du ha alla tips samlade i en praktisk översikt? Längst ned på sidan kan du ladda ned en översikt av våra viktigaste installationstips.

FLER TRANSFORMATOR-INSTALLATIONSTIPS

Steg 2 - 12-voltskabel

Nu kan du rulla ut kabeln. Kabeln leder strömmen och gör så att armaturerna lyser. Lägg kabeln, så gott det går, längs med stenläggningar och rabatter, så att du senare kan komma åt den. Använd förlängningskablar för armaturer som befinner sig längre bort från huvudkabeln. Du kan eventuellt också göra en eller flera delningar för att leda kabeln längs armaturerna. Det görs med hjälp av kabelkopplingar. Kabeln kan ta slut var som helst. Det räcker att täcka den med ett lager jord. För att undvika oangenäma överraskningar rekommenderar vi alltid att i förväg göra en kabelplan. I kabelplanen planerar du in var du vill ha kablar, armaturer, förlängningskablar och kabelkopplingar. Ta också hänsyn till de maxavstånd som du kan nå med kabeln (14/2-kabel 40 meter och 10/2-kabel 80 meter linjärt).

FLER KABEL-INSTALLATIONSTIPS

Steg 3 - Easy-Lock

Varje armatur har en Easy-Lock, som gör att strömmen leds korrekt och att lampan lyser optimalt. Du ansluter Easy-Lock till kabeln genom att klämma fast den bifogade kabelrännan på kabeln och fästa den i Easy-Lock. Vrid fast locket tills ett klick hörs. Kontrollera alltid att locket sitter rakt. Tack vare ett speciellt gel skyddas kopplingen mot fukt och annan påverkan utifrån. Det är viktigt att Easy-Lock alltid är lättåtkomlig. Vill du flytta en lampa? Det är inget problem. Vrid bara loss Easy-Lock och anslut den någon annanstans. Kabeln återställer sig av sig själv.

Observera! I filmen ser man två typer av kabelrännor (en smal för 14/2-kabel och en bred för 10/2-kabeln). Efter en uppdatering av vår 10/2-kabel levererar vi bara armaturer men en sorts kabelränna som passar båda typer av kabel.

FLER EASY-LOCK-INSTALLATIONSTIPS

Steg 4 - Mini-connector

Med en mini-connector kopplar man ihop armaturen med Easy-Lock. Kopplingen skyddas mot fukt och annan påverkan utifrån av en böjlig hylsa av pvc. Tack vare mini-connectorn kan armaturens kabel enkelt ledas genom ett hål i en stenplatta eller vägg. Standardlängden på kabeln till våra armaturer är ca 60 cm (avvikande kabellängder anges vid produkten på hemsidan). Om du vill placera en armatur längre bort från huvudkabeln eller vill montera en väggarmatur högt upp, använder du en förlängningskabel. Förlängningskabeln placeras mellan armaturens och Easy-Locks mini-connector.

FLER MINI-CONNECTOR-INSTALLATIONSTIPS

Steg 5 - Armatur

Till sist placerar du armaturen på önskad plats. Följ alltid bruksanvisningen och monteringsråden som hör till produkten i fråga. Vill du arbeta in markspotlights i din altan eller uteplats, tänk på att du kanske måste borra hål i stenplattor eller trätrallar. Det är viktigt att göra det på rätt sätt. Ett dåligt borrat hål i avvikande storlek kan leda till problem. Din återförsäljare eller trädgårdsmästare kan hjälpa dig med detta. De har rätt redskap. Om du inte vill borra hål kan du också använda vår speciella ”box”. Med hjälp av den kan du enkelt montera (ett antal av) våra markspotlights i stenläggning eller i mjuka ytor såsom grus.

FLER ARMATUUR-INSTALLATIONSTIPS

Ladda ned

Vill du läsa all information en gång till i lugn och ro? Ladda ned våra Learning Center-installationsblad. På installationsbladen har vi samlat de viktigaste tipsen för ett professionellt utformat in-lite-system, steg för steg.

Ladda ned installationsblad
in-lite Learning Center installationsbroschyr

Fler installationstips?

Besök in-lite Learning Center. Här finns fler praktiska filmer om hur man designar en trädgård med belysning och hur man installerar in-lite utomhusbelysning. Tillsammans med in-lite kan du skapa unika projekt!

Till vårt Learning Center