• Nederländsk kvalitetsdesign
 • Energisnålt & hållbart
 • Enkelt & flexibelt
 • 5 års garanti
Mer information

in-lite

Blogg

Thijs
Installation

Kabelplan - Lätt som en plätt

Har du gjort en bra belysningsplan, då vill du förstås genast köpa lampor och sätta igång? Men nej, stopp! Det är ingen bra idé. Risken är stor att du råkar ut för oangenäma överraskningar under installationen. Det är bättre att först göra en kabelplan. Vi medger att det inte är särskilt kul, men det är värt besväret! Tro mig. Så här gör man lätt som en plätt en praktisk kabelplan.

Om du har gjort upp en belysningsplan så är kabelplanen endast en fråga om att rita in kabeln på trädgårdsritningen och göra en inköpslista. That's it. Varken mer eller mindre. Vad behöver du?

 • din trädgårdsritning med belysningsplan, tvådimensionell inkl. mått
 • en (blyerts)penna
 • in-lites produktöversikt (eller hemsida)
 • en inköpslista (tips: används önskelistan på vår hemsida)

Om du följer min beskrivning steg för steg så får du en proffsig kabelplan som du kommer ha stor nytta och nöje av. För om du spar den, och vid ett senare tillfälle vill ändra din trädgård vet du precis var alla kablar och kopplingar ligger. Praktiskt, inte sant? Gör så här.

1. Räkna ut den totala effekten för din belysningsplan

Med andra ord: lägg ihop effekten för alla lampor i din belysningsplan. Effekten per produkt hittar du på hemsidan och i bruksanvisningen. Det var enkelt, eller hur?

2. Bestäm vilken typ av transformator du behöver

Det är viktigt att transformatorn har tillräcklig kapacitet för att styra dina utomhuslampor. När du väljer transformator ligger den totala effekten av lamporna i din belysningsplan till grund. Utgå från 90 % av transformatorns maxbelastning och ta också hänsyn till eventuell utbredning av din belysning i framtiden. En 56 watts transformator belastar du alltså med max 50 watt utomhuslampor. Men om du planerar att lägga till fler lampor senare (och det tycker jag du ska göra ;-) ) väljer du en 108 watts transformator.

3. Rita in transformatorn

Bestäm var du vill hänga upp transformatorn. En förutsättning är förstås att det finns ett eluttag i närheten. Jag hänger oftast upp transformatorn i ett skjul eller på en vägg eller påle i trädgården. In-lites transformatorer tål vattenstänk, så du kan montera dem utomhus, bara de hänger ovan jord (helst ca 50 cm). Rita in transformatorn på kabelplanen och markera den på önskelistan.

4. Rita in kabeln och eventuella kabeldelningar

Sedan ritar du in kabeln. Börja vid transformatorn. Led kabeln längs alla armaturer. Den kan sluta var som helst. (Man kan lägga kabeln under ett tunt lager jord, det är helt säkert.) Detta kallar vi en linjär kabelplan. Notera längden på kabeln (från transformatorn till slutet av kabeln). Beroende på längden väljer du sedan kabeltyp. Funkar det inte att dra kabeln linjärt? Då kan du också göra delningar (en uppdelad kabelplan). Det gör du med CC-2 kabelkopplingar. Rita in kabelkopplingarna på din belysningsplan och ange vid varje delning hur lång kabeln är. En kabelkoppling kan belastas med max 50 watt. Med andra ord, efter en kabelkoppling kan du ansluta lampor på max 50 watt. Vill du ansluta fler lampor? Placera ut en till kabelkoppling. Nu kan du använda lampor på max 100 watt. Det förekommer dock inte så ofta vid LED-belysning.

5. Notera vilka kablar och kabelkopplingar du behöver

Räkna nu ihop alla kablar och skriv upp hur många meter du behöver. In-lite har två typer av kablar i sitt sortiment. Vilken typ du ska välja beror på avstånden i din trädgård. Med 14/2-kabeln kan man dra 40 meter linjärt och med den tjockare 10/2-kabeln upp till 80 meter (linjärt). Har du delningar i din kabelplan? Då får kabelns totala längd från transformatorn till slutet på delningen inte vara längre än de rekommenderade maxlängderna. Notera till sist hur många kabelkopplingar du behöver.

Nu är din kabelplan klar! Enkelt, inte sant?

Ännu ett par praktiska tips från Thijs:

 • Belasta transformatorn med max 90 % av den totala effekten
 • Om du vill lägga till flera utomhuslampor senare, se till att transformatorn har tillräckligt med effekt kvar
 • Rita in kabeln på lättåtkomliga platser, t.ex. längs stenläggning och rabatter
 • Om du använder små markspotlights i en gångstig eller altan (diameter 22 mm), rita in förlängningskablar så att du senare enkelt kan komma åt dina Easy-locks
 • Rita hur som helst in alla delar av in-lite-systemet på lättåtkomliga platser
 • Gammaldags ringledningar är förlegade och behövs inte till LED-belysning
 • Om du har en stor trädgård kan du använda dig av två transformatorer (d.v.s. två kabelplaner)
 • Om du har två transformatorer, använd då en SPLITTER till ljussensorn. Då tänds all belysning samtidigt.
Tillbaka till översikt