• Nederländsk kvalitetsdesign
  • Energisnålt & hållbart
  • Enkelt & flexibelt
  • 5 års garanti
Mer information

in-lite

Blogg

Inspiration

FORMGE EN TRÄDGÅRD MED LJUS

En vackert belyst trädgård startar med en plan. Du kan låta en trädgårdsmästare eller representant från in-lite göra en professionell belysningsplan, men du kan också göra det själv. I bara fem steg kan du skapa en belysningsplan som passar din trädgård och som har vacker ljusbalans.

een tuin met licht ontwerpen

Steg 1: design
Trädgårdens indelning/design är en perfekt utgångspunkt för din belysningsplan. Har du ingen trädgårdsdesign? Då är det bäst att börja med att göra en skalritning av trädgården. På så sätt får du översikt. Markera viktiga delar, till exempel altanen, gräsmattan, blomlådorna, dammen, träden och matbordet.

Steg 2: fundera över vad du vill belysa
När du gör en belysningsplan funderar du över vilka delar eller föremål som du vill ska synas på kvällen. Det är till exempel praktiskt att belysa gången till ytterdörren eller altanen. Med hjälp av växter kan du skapa vackra skuggor på plank eller väggar. Tänk också på vackra hörn eller speciella former som kommer bättre till sin rätt med belysning. I vår broschyr och på vår hemsida finns tillräckligt med inspiration för att göra en egen belysningsplan!

Steg 3: fundera över vilken sorts ljus du behöver
Fundera sedan på vilken funktion de olika objekten i trädgården har och vilken sorts ljus som passar bäst. På en altan till exempel, vill du ha stämningsfullt ljus, men för att accentuera ett högt träd krävs ljus med hög intensitet. Vi delar upp ljuset i fyra grupper: direkt ljus, indirekt ljus, diffust ljus och accentljus. I schemat ser du vad som kännetecknar varje ljustyp. I din belysningsplan ritar du in de ljusfläckar som överensstämmer med ljustyperna som vi presenterar här.

lichtsoorten lichtplan

Steg 4: bestäm typ av armatur
Till varje objekt bestämmer du sedan vilken typ av armatur du vill använda. Det finns mycket att välja mellan. Med markspotlights kan du till exempel enkelt markera eller belysa något från marken. Om du vill lysa upp en rabatt eller en uppfart på ett stämningsfullt sätt, då passar en stående lampa bra. Vill du belysa en vägg eller ett plank, väljer du en av våra vägglampor. Rikta ljuset nedåt eller välj en ”up en down lighter” för mer arkitektonisk utstrålning. Spotlights är mångfunktionella. De är enkla att rikta, du kan fästa dem på en påle i rabatten eller montera dem på en pergola eller i ett tak.

Steg 5: välj armaturer
Med hjälp av föregående steg kan du nu enkelt välja passande armaturer till din belysningsplan. I beskrivningen till varje armatur i vårt sortiment kan du se vilken sorts ljus den ger och vilken tillämpning som passar. Om du vill kan du också läsa om armaturens tekniska data, såsom ljusräckvidd och ljusvinkel. Givetvis spelar armaturens utseende också en viktig roll. Tycker du om runda eller fyrkantiga former? Vilka material och färger tilltalar dig? Det finns armaturer i rostfritt stål eller aluminium med finish i mörkgrått, warm silver, vitt eller kortenstål. För att göra det enkelt för dig, finns det produktserier med olika typer av armaturer i samma design

Sätt igång!
Nu är det dags att göra en egen belysningsplan! På våra inspirationssidor kan du hitta exempel på trädgårdsobjekt och förslag på hur de kan belysas.

Tillbaka till översikt