• Nederländsk kvalitetsdesign
  • Energisnålt & hållbart
  • Enkelt & flexibelt
  • 5 års garanti
Mer information

in-lite

Blogg

Vincent
Inspiration / Produkt

Belysa träd med spotlights, så här gör man

Har du ett träd i trädgården som du skulle vilja belysa? Bra idé! Träd lämpar sig perfekt för att belysas. Det ger höjd i trädgården och du kan njuta av lövverket under vår, sommar och höst. I denna blogg kan du läsa om vilka produkter du kan använda för att belysa träd. Vi ger också tips på vad du måste tänka på när du väljer produkter. Lägg följande tre regler på minnet så får du ett perfekt resultat!

Spotlights

Träd belyser man alltid med spotlights. Det låter kanske självklart, men det finns olika spotlights att välja mellan. Spotlights som man belyser nedifrån marken med, spotlights som kan riktas och spotlights som monteras på en vägg. Alla ger de accentuerat ljus. Accentuerat ljus är till för att lägga accenten, betoningen, på stora eller höga objekt i utomhusmiljön. Produkter med accentuerat ljus har stor ljusräckvidd och en samlad ljusstråle.

Regel 1: Om du ska belysa ett träd, välj alltid en utomhuslampa med accentuerat ljus

Trädets plats

Innan du väljer spotlight, måste du veta var trädet står (eller kommer att stå) och var spotlighten ska placeras. Trädet kan till exempel vara omringat av gräs, annan växtlighet, trätrallar eller en mjuk yta som grus eller sand. Det är underlaget som i första hand avgör om du behöver en markspotlight eller en utomhusspotlight.

Alla produkter i SCOPE-serien till exempel är utomhusspotlight. Dessa spotlights sitter på en tunn påle som man, med hjälp av ett spett, sticker ned i marken. De dols till en del av växtligheten. Om växtligheten är hög kan man höja belysningen med hjälp av en mellandel, t.ex. RISER 350. På så sätt kan du använda belysningen på ett flexibelt sätt allt eftersom din trädgård förändras samtidigt som trädet förblir perfekt belyst.

Mitt på en gräsmatta eller i ett trädäck passar en utomhusspotlight mindre bra. Där rekommenderar vi markspotlights. Du arbetar in dem i markytan och ovansidan av armaturen är i jämnhöjd med marken. Dagtid syns en markspotlight knappt, men på kvällen lyser den upp det gröna på ett stämningsfullt sätt.

Regel 2: Om du vill placera din spotlight bland växter, välj då en utomhusspotlight. Vill du ha den i gräs, grus eller ett trädäck, välj då en markspotlight.

Typ av träd

Sist men inte minst. Trädet. Självfallet finns det många olika sorter och storlekar (om det var enkelt skulle vi inte skriva en blogg om det!) Vi delar upp dem i följande sorter: spaljéträd, plataner, stora och små fristående träd med liten eller stor krona.

Spaljéträd
Spaljéträd kan belysas på olika sätt. Du kan till exempel använda BIG SCOPE och rikta den snett upp i kronan. Det breda ljusknippet belyser hela kronan. Om trädet är omgivet av gräs kan du använda NERO och vinkla den något så att ljuset lyser upp i trädet.

dakplatanen aangelicht met in-lite buitenspots

Takplatan
En (tak)platan belyser du helst rakt underifrån. Om stenläggningen eller trädäcket når ända fram till trädets stam, kan du montera en markspotlight i ytan. På så sätt lyser du upp kronan samtidigt som du kan gå under trädet. Använd till exempel armaturen FLUX. Om det växer gräs runt trädet, använd NERO. Om du har en rabatt kring trädets stam, kan du använda en spotlight med markspett, till exempel SCOPE. Bästa resultat får du om trädet lyses upp från minst två sidor. På så sätt betonar man djupet.

Fristående höga breda träd
Ett stort träd som en ek, ask eller tårpil är ofta både breda och höga. För att belysa dem på ett vackert sätt kan du använda utomhusspotlighten BIG SCOPE eller markspotlighten BIG NERO. Rikta ljuset på den nedre hälften av kronan, det ger bäst resultat. Du kan också göra det med BIG NERO, för ljuskällan på denna armatur kan vinklas. Vi rekommenderar att belysa trädet från minst två sidor för att på så sätt accentuera volymen. Kan du gå runt trädet helt och hållet, välj tre armaturer så att trädet belyses på ett jämnt sätt.

bomen licht je uit met in-lite spots

Fristående högt smalt träd
Höga, pelarformade träd kan belysas med spotlights med ett smalt ljusknippe men stor räckvidd. Till exempel en BIG SCOPE NARROW. Denna armtur har en ljusräckvidd på 10 meter med en vinkel på 18 grader. Perfekt för höga, smala träd. Om trädet är lägre än 5 meter, använd SCOPE eller, om du vill ha armaturen på marknivå, NERO.

Fristående små träd
Ett litet träd med en höjd på upp till ca 3 meter kan med fördel belysas med utomhusspotlighten MINI SCOPE eller SCOPE. MINI SCOPE har en ljusräckvidd på ca 4 meter och ett brett ljusknippe. Om trädets krona är bred, använd MINI SCOPE. Om trädet är högre än 3 meter, och smalt i formen, använd SCOPE. Denna armatur har nämligen en ljusräckvidd på upp till 5 meter. Placera armaturer en bit från stammen och rikta ljusknippet mot trädet.

Regel 3: Ljusräckvidd och ljusvinkel är avgörande när du ska välja spotlight till ditt träd. Om trädet har en bred krona, välj en spotlight med stor ljusvinkel. Om trädet är högt, välj en spotlight med hög räckvidd. För bästa effekt, använd flera spotlights.

Det här var våra tre ”regler” för belysning av träd i trädgården. Om du följer dem, kommer du garanterat bli nöjd med resultatet! Har du frågor eller vill du dela slutresultatet med oss, kontakta oss eller följ oss på sociala medier. Gör något unikt av ditt träd, tillsammans med in-lite!

Tillbaka till översikt

Använda produkter

in-lite utomhusbelysning Tillbehör RISER 350

RISER 350

Mellandel (BIG) SCOPE
in-lite trädgårdsbelysning Markspotlights NERO

NERO

Rund markspotlight accentuerat ljus
in-lite trädgårdsbelysning Markspotlights FLUX

FLUX

Rund markspotlight accentuerat ljus
in-lite utomhusbelysning Markspotlights BIG NERO

BIG NERO

Robust markspotlight justerbart ljus